Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментари на политици у нас

За ресора на Захариева в ЕК: С "голяма благодарност" или "обида за България"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов (в центъра) и Томислав Дончев (вдясно) в НС - 17 септември 2024 г.
Снимка: БТА

Разнопосочни мнения в България за получения ресор в новата Европейска комисия, където българският еврокомисар Екатерина Захариева, номинирана от ГЕРБ,  ще отговаря за стартъпи, иновации и изследвания

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в този ресор са едни от най-мощните и ресурсни програми:

"Икономика, индустрия, конкурентоспособност, иновации – това са най-мощните, най-ресурсни програми. Благодаря на Урсула фон дер Лайен, на комисията за това, което са направили за България.

И повярвайте ми, това е ресор точно подходящ за това, което в нашите програми пишем за България", направи Борисов аналогия с програмата на ГЕРБ.

Според него при редовно правителство в следващите 5 години България може да направи много:

"Това е един ресор точно подходящ за това, което в нашите програми пишем за България. На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка, Китай трябва да се завиши.

Именно на нашия комисар се дава този ресор. Голяма, голяма благодарност, защото в тези 5 години, които идват, при една добра работа, разбира се, с редовни правителства, България може да направи много". 

Борисов даде пример с програмата "Хоризонт" – за почти 100 милиарда евро. Това е достатъчен индикатор колко сериозен е ресора на Захариева, подчерта от своя страна Томислав Дончев.

Полученият ресор отразява отношението към България в ЕС, каза зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев:

"Нищо ново и необичайно, виждате и предишните ни комисари какво защитаваха като позиции, по-важното е какво ще защитят като наши интереси - нищо. Нищо хубаво не очакваме и от този комисар да защитава като национални приоритети. Като цяло обидно отношение към България". 

Според БСП България не е получила силен ресор в новата Европейска комисия, каза председателят на ПГ на социалистите Борислав Гуцанов:

"Доста скромен и постен ресор. Госпожа Захариева е по-скоро е специалист като бивш министър в областта на правото и на външните работи.

Виждаме, че Урсула фон дер Лайeн е дала доста добри възможности за Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент", отбеляза Гуцанов. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна