Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Осъзнавам отговорността, тя е голяма

Снимка: БГНЕС

Българският еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации“ в следващата Европейска комисия, става ясно от разпределението на ресорите, което оповести днес председателката ѝ Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент.

"Осъзнавам отговорността. Тя е голяма. Ресора, който България получи, и аз, е един от ресорите на бъдещето. Изключително важен и в центъра на, както беше на тази, но и на следващата комисия, в политическите насоки, които даде в началото на мандата си госпожа Фон дер Лайен. Специално място е отделено на иновациите, на изследванията, които трябва да засилим, за да направим нашата икономика по-конкурентоспособна, т.е. това е пряко свързано и с увеличаване на конкурентоспособността на Европейския съюз и на европейската икономика".

Фон дер Лайен оповести новия състав на Комисията, въпреки че в Словения все още не е приключила процедурата по номинирането на новата кандидатка Марта Кос. Тя представи ресора на Захариева така:

"Екатерина Захариева ще бъде комисар за стартиращи предприятия, изследвания и иновации. Трябва да поставим научните изследвания и иновациите, науката и технологиите в центъра на нашата икономика. Тя ще помогне да гарантираме, че инвестираме повече и насочваме разходите си към стратегически приоритети и към революционни иновации".

Новата комисия ще има 6-има изпълнителни заместник-председатели, като от тях първи ще бъде испанката Тереса Рибера. Тя ще отговаря за чистия, справедлив и конкурентоспособен преход. Има и нови ресори, сред които на литовеца Андрюс Кубилюс - отбрана и Космос, хърватката Дубравка Шуица - Средиземноморие, датчанина Дан Йоргенсен - енергетика и жилищно настаняване. 

Ето какво казаха евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и от "Обнови Европа" Илхан Кючюк в отговор на въпрос на БНР дали орязването наполовина на ресора на новия еврокомисар в сравнение с настоящия е отношение и към страната ни:

"Абсолютно неправилна интерпретация, изключително добър ресор. Това е ресорът на бъдещето, най-важният ресор, който ЕС трябва да има конкурентноспособност и ефективност на българската и европейската икономика и нашето съревнование с другите части на света".

"Ние се забавихме много с процеса и е нормално да получим такъв ресор. Ние консумираме европейска политика, ние я създаваме от много време и получаваме в случая това, което е останало накрая".  

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна