Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ са против законопроекта на "Възраждане" за въвеждане на вендинг машини за лекарства

Снимка: Ани Петрова

Идеята за въвеждане на вендингмашини за лекарствени продукти и критичната позиция на фармацевтите сблъска мненията на депутатите.

Вносителите на текстовете от "Възраждане" подчертаха, че става дума за лекарства, за които не е необходима рецепта, поставянето на машини ще бъде регулирано от Министерството на здравеопазването, а целта е грижа за хората от малките населени места:

"Къде ще се поставят тези машини зависи именно от Министерство на здравеопазването. Те няма да се поставят в големите градове, където има аптеки.

Това няма да засегне бизнеса на фармацевтите, които имат аптеки. Ще си отиде в селата. Аз да попитам - ако дойдат тука 500 кмета на села, които нямат аптеки, нямат нищо, какво ще получим тогава.

Не може заради това, че не искат да дадат възможност някой да има и да спечели от Аналгин и от Аспирин, да искат да няма никакви автомати. Това го има в цяла Западна Европа. Това в момента (у нас) е пълен геноцид", коментира Цончо Ганев. 

От ПП-ДБ обаче се обявиха срещу въвеждането на вендинг машини за лекарствени продукти, тъй като в  законопроекта на "Възраждане" не е изрично записано какви медикаменти ще се продават по този начин.

Според председателя на Комисията по здравеопазване Александър Симидчиев опасенията на фармацевтите са резонни, а проблемът с липсата на аптеки в малки населени места трябва да се реши по друг начин:

"Вендинг автоматите не могат да решат този проблем във вида, в който са предложени, защото, за да бъдат пълноценни и да могат да се изписват медикаменти по Каса, те трябва да позволяват видеовръзка с фармацевт.

А такива като машина струват доста пари и тогава малкият оборот, който ще има в малки населени места, няма да може да позволи те реално да се изплащат", каза Симидчиев. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна