Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата Шампионска лига стартира с победи на Ювентус и Астън Вила

Шампионската лига стартира с победи на Ювентус и Астън Вила
Снимка: БТА

Отборите на Ювентус и Астън Вила постигнаха победи на старта на новия формат на Шампионска лига по футбол. Юве надигра ПСВ Айндховен с 3:1 у дома, а Вила се справи при гостуването на Йънг Бойс с 3:0.

На "Алианц Стейдиъм" в Торино Кенан Йълдъз вкара първия гол този сезон в Шампионска лига. Турският национал откри резултата със зрелищно попадение в 21-а минута и стана най-младият голмайстор за Ювентус в турнира в дебютния си мач в най-престижната клубна футболна надпревара.

Йълдъз се разписа на 19 години и 136 дни, подобрявайки постижението на клубната легенда Алесандро Дел Пиеро, който бележи първия си гол в Шампионска лига на 20 години и 308 дни във вратата на Борусия Дортмунд през септември 1995 година.

Попадението на Йълдъз бе в стил "Дел Пиеро" и той го направи, носейки фланелката с номер 10, която дълги години обличаше именно легендарният плеймейкър. 

Ювентус доминираше и бързо стигна до втори гол, дело на Уестън Маккени в 27-а минута.

Новото попълнение Нико Гонсалес направи 3:0 в 52-а минута, а почетен гол за гостите от Нидерландия вкара мароканецът Исмаел Сайбари.

В другия ранен мач от първия ден Астън Вила спечели с 3:0 като гост на Йънг Бойс. Двубоят в Берн бе ръководен от българска съдийска бригада с главен рефер Георги Кабаков и помощници Мартин Маргаритов и Диян Вълков. Радослав Гидженов бе четвърти съдия.

Юри Тилеманс даде преднина на гостите в 27-ата минута, а Джейкъб Рамзи удвои в 38-ата при завръщането на Астън Вила в най-авторитетния клубен турнир след 41-годишно прекъсване.

В 43-тата минута Оли Уоткинс прати топката за трети път във вратата на домакините, но попадението бе отменено след намесата на ВАР заради игра с ръка на нападателя. Георги Кабаков отмени втори гол на Вила след почивката на Джон Дуран отново след игра с ръка.

Амаду Онана оформи крайното 3:0 за Астън Вила четири минути преди края.

В новия формат на Шампионска лига всички 36 отбора ще изиграят по осем мача срещу различни съперници - четири у дома и четири гостувания. Първите осем в общото класиране продължават на осминафиналите, а от 9-о до 24-о място ще играят допълнителни плейофи за определяне на останалите осем осминафиналисти.
По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна