Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.
 Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за зависимостта си от „благотворителя“ Си Дзинпин.  Генералният секретар на блока посочи, че президентът Путин обединява авторитарна силова ос от Китай, Иран и Северна Корея около войната си в Украйна, поставяйки Москва във все по-голяма зависимост от Пекин. 

„Русия залага бъдещето си на Пекин и, разбира се, не го получава безплатно“, обясни Йенс Столтенберг. 

В интервюто за „Таймс“ той предупреди, че след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. Пекин, Москва, Техеран и отшелническият режим на Ким Чен-Ун в Северна Корея стават „все по-обвързани“. 

Начело на този съюз е президентът Си, като Китай е „решаващият фактор“ за Путин, каза Столтенберг. Китай поддържа военната икономика на Русия и Китай доставя компонентите, микроелектрониката, микропроцесорите, които Русия използва за изграждането на ракетите и бомбите, които използва в Украйна, допълни бившият норвежки премиер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна