Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 116 години от обявяването на независимостта на България

Безплатни туристически обиколки по стъпките на българската държавност

Църква Св. 40 мъченици

Днес честваме 116 години от обявяването на независимостта на България. Център на тържествата е Велико Търново. По традиция за празника се организират безплатни туристически обиколки по стъпките на българската държавност. Историческите места, свързани с този важен държавнически акт, църквата "Свети 40 мъченици" и крепостта "Царевец" днес са с вход свободен.

Десетки занаятчии, циркови артисти, музиканти и производители на екологично чисти храни участват в 13-ото издание на празника "Нощ на Самоводската чаршия" и фестивала на занаятите, които се провеждат в старопрестолния ни град и са част от програмата за честванията на Независимостта. 

В деня, когато празнуваме 116 години от обявяването на българската независимост и отхвърлянето на васалитета от Османската империя, едно от най-популярните и обичани от великотърновци и туристите събития в града, където княз Фердинанд прочита манифеста и обявява независимостта, е туристическият тур "По стъпките на българската държавност". За един от любопитните факти, които научават участници в обиколката, разказва екскурзоводът от Регионалния исторически музей Никол Иванова:

"Когато правителството решава да обяви независимостта, това се пази в пълна тайна, било си е държавна тайна. Дори съпругата на княз Фердинанд не е знаела. Чак, когато идват в Търново в църквата „Св. 40 мъченици“, става ясно на хората целта на това събитие".

Туристическата обиколка започва от историческата църква "Св. 40 мъченици", а за целта допълва екскурзоводът Теодора Гюлева:

"Да се подчертае приемствеността между Второто и Третото българско царство".

"На този пешеходен тур тръгваме точно от църквата „Св. 40 мъченици“, където Фердинанд обявява независимостта, изчита специалния манифест, написан от Александър Малинов", допълва Никол Иванова.

"Църквата, която е била въздигната в чест на победата на Иван Асен Втори над кир Теодор Комнин при Клокотница", разказва Теодора Гюлева.


Туристическата обиколка "По стъпките на българската държавност" продължава до друга знакова църква във Велико Търново – "Св. Св. Петър и Павел":

"Тя е била част от тази процесия на Фердинанд. След "Мъчениците", те потеглят към църквата "Св. Св. Петър и Павел". Тя има много богата история. Построена е от цар Калоян. В църквата може да се видят много красиви, добре запазени стенописи. Има много специален дух тази църква".

След това обиколката минава покрай останките от църквата "Св. Иван Рилски":

"Това е българският светец, един от покровителите на българския народ. В нея са пазени мощите на св. Иван Рилски“. Това е свято място за нашия народ".

Във Велико Търново посоките са нагоре, надолу и по стълбите и така, изкачвайки се, туристическата обиколка стига до пирамидата на независимостта в крепостта "Царевец":

"Точно на това място е прочетен пак акта за независимостта. Първоначално там е имало побит сноп пръчки, символ на нашата неделимост, на това, че Съединението прави силата. В последствие дървена пирамида, която от 2002 година е възстановена. В момента имаме този паметник на независимостта“, разказва Теодора Гюлева.

Никол Иванова и Теодора Гюлева

"България доказва пред Европа и пред света как по мирен и дипломатичен начин може да постигне своите цели като новоосвободена държава с още не толкова утвърдена позиция на картата и без помощ от Великите сили, със своята амбиция и миролюбие“, допълва Никол Иванова.

В Деня на независимостта във Велико Търново не пропускайте живописната улица на занаятите, където се провежда „Нощ на Самоводската чаршия“. Празникът на занаятите е шарен като чергите на тъкачката Миглена Чаталова, която споделя, че би го изтъкала:

"Веднага ми идва идеята за дъга, защото дъгата е събрала всички цветове, а за мен този празник на чаршията става все повече като дъга, все повече се развива. За мен чаршията е едно малко обобщение на цялата ни държава. След като можем да го направим, след като го правим, България е добре. Винаги радост и цветове ще има“.   

Българският корен трябва да се пази, призовава майсторът куюмджия Тодор Кушлев, чиито ръчно направени сребърни бижута и обкови на икони са сред уникалните предложения на Самоводската чаршия:

"Е, аз като по-възрастен бих заложил на традицията – нещо истинско, българско, което да не ни дели от традициите, напомня на младите от къде сме и за къде отиваме. За моя радост все повече българи ценят истинското ръчно производство, ние си имаме достатъчно почитатели". 

Нощ на Самоводската чаршия-2024

Сред майсторите, които представят произведенията си, е Христина Етърска. Тя придава нов живот на морските камъчета като изработва от тях различни игри:

"Игрите са класическите – морски шах, домино, дама, табла и некласическите. „Разкажи ме“ е една игра, която е да се правят истории по картинки. Всичко, което правя, е провокация към подрастващите и техните родители, защото всичко тръгва от нас, родителите, за да запалим децата по нещо. Провокацията ми е да оставят малко тези устройства и да погледнем малко по-различно на нещата и да поиграем всички заедно вкъщи".

"Нощ на Самоводската чаршия" и фестивалът на занаятите продължават до 23 септември. Истински празник за душата и за сетивата са плетивата на една кука на Татяна Касети. Влагаме в изделията нашите души, споделя майсторката:

"Когато някой купува нещо ръчно изработено, не купува продукт, а часове опит, неуспехи, часове и дни работа, част от душата и сърцето на майстора".

Красиви сувенири и разноцветни бижута от всякакви материали, изделия от дърво, кожа, стъкло, керамика, свещи, тъкани и напитки, мед и билкова козметика се предлагат на фестивала на занаятите. Организирани са работилници и ателиета за изработка на мозайки, стъкло, текстил, хляб и сапуни. В "Нощ на Самоводската чаршия има концерти, спектакли, артисти на кокили и огнено шоу


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна