Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души остават в ареста след аферата с радиоактивния метал америций

Атанас Илков
Снимка: БТА

Двама души остават в ареста след операцията на МВР и ДАНС срещу група, целяла продажба на количества от радиоактивния метал америций. Четирима души бяха първоначално задържани в Пловдивско, а властите откриха 80 плочки америций.

Вътрешният министър Атанас Илков обяви, че няма нови открити количества от радиоактивния елемент, а операцията е предотвратила сделка с намерените количества:

"В момента, в който ние получихме информация, че те притежават и съхраняват такова опасно вещество, те бяха непрекъснато под наш контрол, така че нямаше как да допуснем от това количество, което задържахме, част от него да бъде изнесено и реализирано някъде в друга посока.

Министърът отказа да коментира дали задържаните са прихванати в момент на сделка:

"Не бих си позволил да коментирам подобни факти и обстоятелства, защото нямаме разрешение от наблюдаващия прокурор и не следва да излагаме на риск по-нататъшните наши действия".

Атанас Илков съобщи, че вече има първи сигнали за купуване на гласове, но те са "незначителни". Въпреки това МВР ще бъде безкомпромисно към тези практики, увери министърът.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна