Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци между враждуващи политически лагери в Боливия

Привърженици на Ево Моралес и Луис Арке влязоха в сблъсъци в Ел Алто, 22 септември 2024 г.
Снимка: БТА

В Боливия се стигна до нови сблъсъци между протестиращи, водени от бившия президент Ево Моралес, и привърженици на сегашния държавен глава Луис Арке.

Левият лидер Моралес, който управляваше латиноамериканската страна между 2006 и 2019 година, иска отново да се кандидатира за поста догодина.

Миналата седмица Моралес поведе свои привърженици на 200-километров марш от градчето Вила Вила към столицата Ла Пас. Те винят Арке за корупцията в страната, липсата на валута и високите цени на горивата.

Луис Арке е бивш съюзник на Моралес и беше излъчен на най-високия държавен пост от общото им Движение за социализъм. Между двамата обаче настъпи разрив и битка за партията след завръщането на Ево Моралес от изгнание. Арке възнамерява да се кандидатира за преизбиране през 2025 и обвинява Моралес в опит за държавен преврат.

26 души са ранени след поредица от сблъсъци, последните от които в град Ел Алто. Там сподвижниците на Моралес се сблъскаха както с проправителствени демонстранти, така и с полицията.  Блокирани са пътищата към голямото езеро Титикака, което е и една от популярните туристически дестинации в Боливия

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна