Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи от кв. "Инцараки" - Свети Влас: Живеем в кал и тъмнина /ОБНОВЕНА/

| обновено на 24.09.24 в 13:48



Липса на улици и улично осветление и плащане на скъпа вода изкара на протест живущи в квартал „Инцараки“ в Свети Влас. Недоволните обсадиха сградата на Общинския съвет в Несебър. Там те отново поставиха нерешените повече от 20 години въпроси за квартала си. 

"Искаме улици!", "Живеем в кал и тъмнина", "Къде ни е градската инфраструктура?" - с такива плакати собственици на имоти напомниха отново за себе си.

Те казват, че на всички избори получават обещания, вече 20 години, но нищо след това не се случва. 

„Преди всеки едни избори се насипва чакъл по улиците, който водата отнася при първия дъжд и това е“, казва протестиращ.  

Хората настояват за нормални условия около домовете си.

„Нямаме нито една асфалтирана улица. Настилките, които сме полагали като временни пътища са изцяло наша собствена инвестиция. А осветлението е това, което ние по нашите огради и фасади поставяме“, споделя Гергана Геловска.

Хората се оплакват и от скъпа вода, която са принудени да плащат. Водопроводната мрежа, към която са вързани е частна и е изградена със средства на гражданско дружество. 

„Досега сме плащали 4,70 лева за кубик и от този месец те ни искат да подпишем нови договори на 6 лева. Такъв рекет в 21 век не знам дали сте чували, при цена 3,20 лева за кубик към ВиК “  

Геловска поясни, че и по силата  на закона този водопровод трябва да е предаден в 10-годишен срок на общината и след това чрез Областна администрация да отиде във ВиК. "Така ние ще бъдем самостоятелни абонати. Уви, това не е станало и ние биваме инкасирани на някакви произволни цени на водата"  

Междувременно председателят на Общинския съвет в Несебър Върбан Кръстев обясни пред медиите, че на следващата сесия предстои да бъде внесена докладна записка да подробен устройствен план за изграждане на улици и улично осветление в кв. "Инцараки". Думите му потвърди и кметът на Несебър Николай Димитров, който се срещна с протестиращите, влизайки на сесията на местния парламент. 

"Докладната се подготвя, на следващата сесия ще бъде в Общинския съвет. Оттам вече ние проектираме и осветление, и канализация, и улиците", каза пред хората Димитров.  

Той обясни, че тези земи са били дадени по параграф 4 за битови нужди и риституция и са събирани всички нотариални актове за изготвянето на Подробен устройствен план. Става въпрос за над 850 парцела. 

 
ПОВЕЧЕ ЧУЙТЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
По публикацията работи: Християна Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна