Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посрещнаха военнослужещи от мисия на НАТО в Косово

110 военнослужещи от Трето бригадно  командване днес бяха официално посрещнати в Благоевград след 4-месечно участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово /КФОР/.Те получиха почетен знак и сертификат за участие във военна мисия.

 "За втори път вие – военнослужещите от Трето бригадно командване, определени и подготвени за участие в състава оперативния резерв – бяхте в зоната за отговорност. В продължение на 4 месеца, заедно с останалите партньори, вие успешно изпълнихте поставените задачи. По този начин дадохте своя принос към усилията за поддържане на сигурността в Косово" – каза в приветственото слово бригаден генерал Христо Ганецовски, заместник-командир на Съвместното командване на силите.


 Кметът на община Благоевград Методи Байкушев посочи, че участието на военнослужещите във военната мисия е геополитическо. "И говори за това, колко е важно нашето участие в многонационалните сили на НАТО. И как колективната сигурност за нас е единственият път към дългосрочен мир, сигурност и спокойствие“.

"Завърнах се от мисията с по-голямо самочувствие и по-добре подготвен за работа в международна среда и най-голямото ми удовлетворение е, че всички се завърнахме на родна земя живи и здрави. Всички български военнослужещи трябва да са с гордо вдигната глава от постигнатото" – каза за Радио Благоевград Йордан Стойчев, участвал в мисията като командир на втори механизиран взвод.


 В официалната церемония по посрещането участваха още Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, заместник-командирът на Сухопътното командване бригаден генерал Станимир Христов, командирът на Трето бригадно командване полк. Кирил Спаневиков, председателят на ОбС Радослав Тасков, офицери от резерва, военнослужещи. 

По публикацията работи: Весела Сукалинска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна