Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъртво бебе е престояло часове в корема на родилката

Разследва се случай на лекарска небрежност в гинекологична клиника в Сливен

Окръжната прокуратура в Сливен разследва случай на лекарска небрежност в частна гинекологична болница САГБАЛ „ЕВА”, довела до смъртта на бебе в утробата на майка си. Образувано е досъдебно производство. 
За случая съобщиха адвокатите на 31-годишната родилка. Жената е била с четвърта бременност, а детето доносено. По случая се самосезира и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“,назначена е  проверка.
 Според единия от адвокатите на родилката, Любомир Кючуков, жената е връщана няколко пъти от наблюдаващия лекар, с мотива, че бебето трябва да нарасне преди да се роди и за това предписва инжекция. 

Терминът на родилката е бил в края на август, а прегледите се проточват до 16 септември, когато приемат жената по спешност в болницата, където по-късно се установява, че плодът е мъртъв.
Втори преглед потвърждава, че бебето няма жизнени показатели. Жената е поискала среща с наблюдаващия лекар д-р Джихад Ал Али, но той отказал с мотива, че това е извън работното му време. 
"След този отказ жената е била оставена в болницата за специализирано лечение да престои там с мъртвото дете в корема. Това нанася една тежка психологическа травма. На следващия ден – 17-ти септември, се извършва секцио в 10.00 часа сутринта от д-р Марчева, която е изродила или извадила по този начин мъртвородено дете."
Главният лекар на болницата д-р Марияна Марчева, която извършва секциото, коментира състоянието на плода и евентуалните причини за смъртта:
"Това дете е починало от вътреутробна инфекция. Аутопсията ще покаже. Нямаше нито увита пъпна връв, нито отлепена плацента, не беше преносено. Видима причина нямаше, освен това, че водите бяха гъсти, с вид на инфектирани води."


Протоколът от аутопсията не е предаден от съдебния лекар и причините за смъртта остават неясни. До момента има издадена експертиза от болницата, но в нея не фигурира името на наблюдаващия лекар.
"Там са записани имената на други лекари, които всъщност не са я наблюдавали и не са лекували нашата клиентка, Според мен това също са притеснителни индикации, че е възможно по някакъв начин да се прави опит да се изопачат фактите и обстоятелствата около този случай", подчерта юристът.


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени