Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Франция е против превръщането на Ливан в нова Газа

Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция е против превръщането на Ливан в нова Газа, заяви френският президент Еманюел Макрон, призовавайки Израел да спре своите удари и Хизбула да спре да отмъщава:

"Продължаването на войната в Газа насърчава изключително тревожно регионално разширяване на конфликта, чиято основна жертва днес е Ливан. Броят на цивилните жертви на израелските удари в страната през последните дни е абсолютно шокиращ и бих искал отново да изразя нашата солидарност с ливанския народ. Франция, която винаги е била ясна и очевидно твърдо и систематично е осъждала всички удари и действия на "Хизбула", които също засягат ливанското население и Израел - Франция е против Ливан отново да стане Газа. Израел трябва да спре своите удари и "Хизбула" трябва да спре с отмъщението".

Макрон направи забележките си по време на пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо в Отава, който също призова за незабавно прекратяване на огъня.

Макрон също осъди убийството на 19-годишна жена в Париж. Правителството му е изправено пред натиск от страна на крайнодесния Национален сбор след ареста на мароканец, заподозрян в престъплението. Той е бил осъждан за изнасилване във Франция и е трябвало да бъде депортиран.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени