Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина американският певец и актьор Крис Кристофърсън

Крис Кристофърсън
Снимка: БТА

Крис Кристофърсън - човекът с умел стил на писане и сурова харизма, който се превърна в суперзвезда на кънтри музиката, един от най-влиятелните автори на песни и елитен холивудски актьор, почина на 88-годишна възраст, съобщават световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Кристофърсън е починал мирно в дома си на остров Мауи, Хаваи, в събота, заобиколен от близките си, съобщи говорителка на семейството в имейл. Причина за кончината му не се посочва.

От края на 60-те години на миналия век роденият в Браунсвил, Тексас, пише кънтри и рокендрол стандарти като Sunday Mornin' Comin' Down, Help Me Make it Through the Night, For the Good Times и Me and Bobby McGee, която става най-известната му песен като посмъртен хит на  Джанис Джоплин.

В началото на 70-те години се прочува като изпълнител с дрезгав, неподправен баритон, както и като търсен актьор, особено в ролята си  в "Роди се звезда" с Барбра Стрейзанд, един от най-популярните филми през 1976 г.

През 1974 г. Крис Кристофърсън се снима заедно с Елън Бърстин във филма "Алис не живее вече тук" на режисьора Мартин Скорсезе, а през 1998 г. играе с Уесли Снайпс в първия филм от вампирската трилогия "Блейд" на "Марвел".

Кристофърсън, който може да рецитира по памет стиховете на Уилям Блейк, вплита в популярната кънтри музика фолклорни текстове за самотата и нежната романтика. Той е представител на ново поколение автори на кънтри песни заедно с колеги като Уили Нелсън, Джон Прайн и Том Т. Хол.

"Няма по-добър жив автор на песни от Крис Кристофърсън", каза навремето Нелсън.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна