Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Стоянов е носител на Националната награда "Акад. Марин Големинов"

Маестро Иван Стоянов
Снимка: Лили Големинова

За девета поредна година навръх рождения ден на Марин Големинов (28 септември) в Кюстендил бе връчена Националната награда за принос в музикалния живот на името на изтъкнатия български композитор. По традиция церемонията се провежда в художествената галерия на града, носеща името на друг бележит творец, Владимир Димитров-Майстора. Двамата с Големинов, като кюстендилци и интелектуалци, добре са се познавали.

Журито, което определя наградата, е едно от най-авторитетните и включва личности, свързани с Марин Големинов. Председател е един от неговите именити ученици – акад. Георги Минчев, а в състава му са проф. Пламен Джуров (също ученик на Големинов по композиция), проф. Боянка Арнаудова (автор на първата книга за Големинов), Райчо Христов, председател на сдружение „Марин Големинов – Кюстендил“, внучката на композитора, Лили Големинова и Емануела Дюлгерска, директор „Култура и духовно развитие“ в община Кюстендил. Именно тя откри празничната вечер, подчертавайки значимостта на наградата и силата на музиката, която има дълбоки традиции в Кюстендил.

Лили Големинова разказа за изпълненията на творби на Марин Големинов в България и по света (включително в Принстън, САЩ с тамошния оркестър под палката на Росен Миланов) и за предисторията на раждането на Големинов в годината на обявяването на независимостта на България, за баща му, юриста Петър Големинов и майката Райна Гребенарова и за времената, когато юристите в свободното си време са свирели на цигулка и виолончело.

Голямата награда „Акад. Марин Големинов“ с пълно единодушие бе присъдена Иван Стоянов, диригент на Габровския камерен оркестър и неуморен двигател на Фестивала за камерна музика в града, човек с мисия, радетел за възпитаването на музикална аудитория и за присъствието на качествената българска музика в концертния афиш.
Възпитаник на Националната музикална академия в класа по дирижиране на проф. Анна Белчева и Димитър Манолов, той е специализирал в школата на Йехуди Менухин припроф. Константин Буджиано, а след това и при Иля Мусин. Преподава в Музикалната академия в София. 

Иван Стоянов благодари за наградата и припомни своите срещи с Марин Големинов – „ бил съм на много негови премиери, които лично дирижираше. Музиката на Големинов е екологична, защото е консервирала един временно изчезнал свят на високо етични ценности. Дирижирал съм немалко негови творби и съм бил свидетел какъв отзвук имат те пред публиката в Швейцария, Гърция, Германия, Франция“. Иван Стоянов получи статуетка, изработена от Милко Добрев, предоставена от наследниците на Големинов и парична награда, осигурена от Община Кюстендил, които са основни организатори на събитието, заедно с Музикално сдружение „Марин Големинов“.

Снимка: Лили Големинова

  • Досегашните носители на Националната награда „Марин Големинов“ са камерен ансамбъл „Софийски солисти“, проф. Павел Герджиков, дуото Ангел Станков - Йосиф Радионов, балет „Арабеск“, пианистът Веско Стамболов, диригентите Павел Балев и Георги Димитров и (миналата година) три балерини, изпълнявали ролята на Демна от „Нестинарка“ – Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова.

Връчена бе и наградата „Златен ансамбъл“, с която за втори път бяха удостоени музикантите от Кварто квартет. Във видеообръщение създателят на Кварто, цигуларят Иван Пенчев благодари за високата чест и обеща интересните проекти на ансамбъла да стигнат и до кюстендилската публика. Кварто квартет продължават да надграждат и да израстват като състав. През изминалата година успоредно със своя наситен сезон, те изпълниха Скиците на Марин Големинов на концерти в Италия, Полша и България в програма с Мистерията на българските гласове. С това отличие започва тяхната юбилейна 20-та година.

Имаше и още едно отличие – за диригента Райчо Христов по случай неговия 75-годишен юбилей. Райчо Христов благодари и обяви началото на музикалния сезон на сдружението „Марин Големинов“. Програмата, която представи пред публиката с Камерен оркестър „Орфей“ беше интересно подбрана и чудесно изпълнена. Започна със сравнително непознатата, но картинна и много ефектна творба от бароковия композитор Хайнрих Игнац Франц Бибер, наречена „Битката“, след което студентката IV курс от класа на доц. Атанас Кръстев Пламена Манолакева изпълни изключително трудния концерт за виолончело и оркестър в до-мажор от Хайдн. Големиновският акцент беше един от трите Акварела за струнен оркестър, който много добре се вписа в атмосферата на галерията, а за финал прозвуча музиката на Моцарт (Залцбургска симфония).

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна