Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Източник на CBS от администрацията на Байдън: Израел ще предприеме сухопътно нахлуване в Ливан

Израелски военни и техника на неуточнено място до границата с Ливан, Северен Израел, 30 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел ще предприеме сухопътно нахлуване в Ливан като следваща фаза на войната срещу групировката "Хизбула", съобщи американският телевизионен канал CBS, като се позова на източник от администрацията на президента Джо Байдън.

Според изявленията на източниците от администрацията на Байдън пред "Вашингтон пост", CBS и Ройтерс е възможно операцията да започне още тази вечер и ще е ограничена до пограничните райони.
Байдън беше цитиран от агенция Ройтерс да отговаря положително на въпрос дали е информиран по принцип за такива израелски планове.

Президентът допълни обаче, че е необходимо незабавно прекратяване на огъня.

Малко по-рано министърът на външните работи на Франция Жан-Ноел Баро настоя от Бейрут Израел да не изпраща сухопътни сили в Ливан. И също призова за примирие.

Тази вечер израелската армия съобщи, че е унищожен склад с ракети "земя въздух", който се е намирал само на километър и половина от летището на Бейрут. В съобщението не се уточнява кога точно е станало това и как.

А израелският министър на отбраната Йоав Галант беше цитиран днес да казва пред войници в близост до ливанската граница, че и те ще бъдат използвани за постигане на целта на ударите срещу  "Хизбула" - за да бъде лишена от възможността да обстрелва с ракети северните райони на Израел и около 60 000 души да се завърнат безопасно там по домовете си.

"Следващата фаза ще започне скоро", заяви Галант. 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху събира малко по-късно съвета за сигурност към правителството си. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени