Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Автор:
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията.

Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни.

Това се възприема като пореден знак, че израелската армия се готви голяма сухопътна операция в Ливан.

Новината идва на фона на изявление на Държавния департамент на САЩ, че Израел е информирал Вашингтон, че извършва ограничени сухопътни акции в Ливан. 

"Те ни информираха, че в момента провеждат ограничени операции, насочени срещу инфраструктурата на "Хизбула" в близост до границата", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милърцитиран от АФП.

Говорителят отказа да даде подробности за тези разговори, оставяйки Израел "да говори за своите военни операции": "Водили сме разговори с тях за тези операции, но времето, целта, темпото на тези операции - нека те да говорят", каза Милър.

По-рано днес президентът Джо Байдън намекна, че е против израелските сухопътни операции в Ливан:

От страната на Ливан беше съобщено, че подразделенията там на редовната ливанска армия се предислоцират и прегрупират по южната граница заради очакваното израелско нахлуване. Това е съобщил ливански армейски източник пред агенция Ройтерс.

Според източник, цитиран от Ройтерс, израелските сили са се изтеглили на 5 километра от южната граница на Ливан.

Местният канал "Ал Манар", свързан с "Хизбула", съобщи за "ционистки артилерийски обстрел" в близост до граничните селища Уазани, Хиам, Алма ал-Чаааб и Накура, а ливанската държавна информационна агенция  съобщи за "силен артилерийски обстрел срещу Уазани", предаде АФП.  Тези села се намират срещу израелските населени места, обявени от израелската армия за закрита военна зона.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик обяви същевременно, че мироопазващите сили на световната организация, чиято мисия е да патрулират по границата на Ливан с Израел в дълбоката 30 километра ивица до река Литани, не са в състояние да изпълняват мандата си.

"Сините каски наблюдават събитията от разстояние заради интензивността на бойните действия в района.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна