Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за отбрана, публикувано в социалната мрежа Х.

Ливански официални лица заявиха, че повече от 1000 души са били убити при израелски удари през последните две седмици, а до 1 милион души са били принудени да напуснат домовете си.

Сухопътните сили са подкрепени от военновъздушните сили и артилерията с "целенасочени удари", се казва още в изявлението на израелските военни. Местни жители в ливанския граничен град Аита ал Шааб съобщиха за силен обстрел и шум от хеликоптери и дронове над тях.

Тази нощ Израел нанесе няколко въздушни удара по южни райони на Бейрут. Съобщено беше за силни взривове, идващи от южната част на града. Преди ударите израелската армия предупреди, че ще атакува определени сгради в южни предградия на Бейрут, като посочи, че там има обекти на шиитската групировка "Хизбула". Обитателите на сградите бяха призовани да се евакуират незабавно.

Според информацията израелски удар е бил извършен и срещу Айн ал Хилве - най-големият бежански лагер в Ливан, разположен край град Сайда, като очевидната цел е била лидер на въоръженото крило на палестинската групировка "Фатах".

В съседна Сирия държавната телевизия предаде, че при израелско въздушно нападение срещу Дамаск са убити най-малко трима цивилни граждани, а 9 са ранени. Засега няма коментар от страна на Израел.

Същевременно продължават международните призиви за прекратяване на огъня. Президентът на САЩ Джо Байдън и британският външен министър Дейвид Лами повториха молбите си за "политическо решение" за прекратяване на настоящата криза.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна