Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне 130 са жертвите на урагана "Хелейн" в САЩ, Байдън защити реакцията на властите

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите от опустошителната буря, която удари югоизточните американски щати достигна поне 130, а бедствието се превърна в гореща тема във вече ожесточената предизборна кампания, след като Белият дом гневни отхвърли твърдения за бавна реакция на случващото се, предаде АФП.

Стотици са в неизвестност в няколко югоизточни щати, а загиналите се увеличават. На този фон президентът Джо Байдън обяви, че ще пътува до засегнатата от "Хелейн" Северна Каролина днес, за да проследи спасителните усилия.

Байдън също така обвини експрезидента Доналд Тръмп в разпространяване на лъжи, след като републиканският кандидат за Белия дом заяви, без да представя доказателства, че федералното правителство игнорира катастрофата, предизвикана от "Хелейн" и отказва помощ на привържениците му.

"Той лъже", заяви Байдън пред репортери в Овалния кабинет, допълвайки, че е говорил с губернатора на Северна Каролина Рей Купър: "Това не само не е истина, това е безотговорно".

По-късно пред Си Ен Ен демократът Купър, запитан за обвиненията на Тръмп, че се игнорират пострадали републиканци, заяви: "Няма значение кой сте. Ако се нуждаете от помощ, ще ви я осигурим".

Най-малко 130 души са убити от "Хелейн", връхлетяла като ураган САЩ, а по-късно намалила силата си - в Северна и Южна Каролина, в Джорджия, Флорида, Тенеси и Вирджиния, по данни на местните власти и медии. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна