Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терминалът за втечнен газ в Александруполис вече е в експлоатация

Снимка: bulgartransgaz.bg

От днес терминалът за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис вече е в експлоатация.

Чрез него доставки могат да получават Гърция, България, Румъния, Молдова и Украйна, както и Северна Македония, Сърбия, Унгария и Словакия.

Терминалът, в който дялово участие има и страната ни, е с максимален капацитет за регазификация от 5 милиарда и половина кубически метра годишно.

С началото на търговската експлоатация на терминала за втечнен природен газ в Александруполис страните от Централна и Югоизточна Европа си осигуряват още една възможност за доставка на синьо гориво. Самото съоръжение се състои от плаваща инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, както и от подводен и сухоземен газопровод, който се свързва и с нашата газопреносна система. Значението на терминала за страната ни подчерта наскоро председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

"Преодолян е този технически проблем, който съществуваше и който отложи с 5 месеца започването и функционирането на този терминал, който е особено важен за България, тъй като 20% от такси се държат от "Булгартрансгаз". Това е българското участие, което гарантира за нас ритмични доставки през терминала Александруполис", обясни Иванов.

След проведени търгове за доставка на втечнен природен газ през терминала в Александруполис страната ни ще получи количества още през този месец, каза при последното обсъждане на цените изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов.

"Договореното карго за октомври вече е натоварено и пътува към Александруполис. Също така, в момента тече процедура за избор за доставчик за месеците ноември и декември, каза Синабов.

14 гръцки и международни компании участват в проекта с търговска цел, като са ангажирали почти целия капацитет на LNG терминал до 2030 година. Съоръжението е важно и за проекта за изграждане на вертикален газов коридор за пренос на природен газ от юг на север.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна