Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновяването на Ротондата пред Централната жп гара започна

В подлеза пред гарата гледката от много време не е приятна
Снимка: Ани Петрова

Нов план за обновление и безопасност на подлеза “Ротондата” пред софийската Централна жп гара започва до края на октомври, съобщиха от Столичната община.

Планът е изготвен заедно с администрацията на район “Сердика” и е част от по-широка стратегия за развитието на бул. “Княгиня Мария-Луиза” и “Предгаров площад”.

Мерките, предвидени в плана, целят не само да подобрят инфраструктурата, но и да създадат по-безопасна и привлекателна градска среда.

Предвижда се:

  • Цялостно освежаване на зоната с премахване на течовете от неизправните оттоци, измазване и пребоядисване на основните елементи от подлеза с паметника „Ротонда“;
  • Подмяна, ремонт и доизграждане на осветлението в целия подлез със съвременно, икономично и далеч по-ефективно, което е основна предпоставка за ред и сигурност;
  • Осигуряване на охрана и видеонаблюдение;
  • Осигуряване на постоянно почистване и поддържане на зоната;
  • Възстановяване поне отчасти на достъпна среда до спирката на метрото;
  • Социално и културно оживяване на пространството чрез отдаване на помещенията за минимален наем към граждански организации за различни дейности и превръщане на мястото в зона за арт и други събития.
Някои от основните дейности вече са в процес на реализация.

В момента се извършва ремонт на помещение за социален и образователен център „Сердика“, който ще бъде част от новата визия за зоната.

Обсъдена е реорганизация на движението по бул. „Княгиня Мария-Луиза“ с изграждане на пешеходни пътеки на кота „нула“ при кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Княгиня Мария-Луиза“, което ще повиши безопасността и комфорта за гражданите и ще позволи изолиране на рискови за сигурността и реда зони.

Софийски подлез до гарата, превърнат от бездомници в спалня Снимка: БНР

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени