Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 българи и членове на техните семейства са заявили готовност да се евакуират от Ливан

Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.
Снимка: БТА

Няма информация за пострадали българи след ескалацията на напрежението в региона на Близкия изток през последните часове.
25-ма българи и членове на техните семейства са изявили желание да бъдат евакуирани от Ливан, съобщи заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на брифинг в МС, в който участва и вътрешният министър. 

Външното ни министерство е в постоянен контакт с посолствата ни в Бейрут, Тел Авив и Техеран. Дипломатическите ни мисии в Ливан, Израел и Иран продължават да работят.

Няма информация за пострадали българи след ескалацията на напрежението в Близкия изток, потвърди заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова:

"Нямаме информация за пострадали български граждани или за такива, които се намират в някакво безизходно положение. Имаме данни за това какъв е броят на българските граждани, които са готови да се евакуират, които търсят нашата помощ".

Още българи в Ливан ще бъдат евакуирани:

"Имаме около 25 български граждани и членове на техните семейства, които са заявили готовност да се евакуират. За тяхната евакуация се търсят и се разглеждат различни варианти, включително с държави партньори и съюзници", каза Шекерлетова.

Посолствата ни в региона поддържат връзка с българите на място: "Имат отработени комуникационни канали, така че - в случаи на необходимост, ние ще можем да реагираме експедитивно", увери заместник-министърът. 
Два полета вече върнаха у нас над 180 души, пожелали да се евакуират от Ливан: 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени