Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Автор:
Снимка: Ани Петрова

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини.

Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на свиканата от премиера Димитър Главчев редовна среща за подготовката на предстоящите на 27 октомври избори.

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има значение за това колко и къде ще са местата за гласуване зад граница.
Най много - над 18 хиляди, са заявленията от Турция. Следват тези от Германия -  2300, Великобритания - близо 2000 и САЩ - малко над хиляда и 200.

По отношение на организацията на изборите на територията на страната министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов заяви, че по всички направления сроковете се спазват.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров информира, че от ЦИК вече са получени машините за гласуване и е стартирал процесът по тяхното удостоверяване.

Процесът ще се провежда в защитена среда, в сградата в МЕУ, с инсталирана нова камера, която ще излъчва картина и звук в реално време.

От вчера започнаха и дейностите по конфигурация на устройствата за видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени