Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напускащи Ливан и Израел пристигат в Кипър по въздух и море

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

По въздух и море пристигат в Кипър чуждестранни граждани, напускащи Ливан и Израел заради ескалацията на военните действия в района. Пристанищата и летищата на страната, най-близката безопасна дестинация до конфликтната зона, са в пълна готовност да приемат засиления поток евакуиращи се, заяви днес правителството след проведеното извънредно заседание на Съвета за националнасигурност. 

Общо 30 луксозни лодки и яхти с около 500 граждани на Европейския съюз и други страни са пристигнали от Ливан в Кипър досега, като се очаква броят им да се увеличи в следващите дни.

По 6 - 7 плавателни съда акостират всеки ден в яхтеното пристанище на Агия Напа, в югоизточната част на острова, и в Ларнака, съобщи говорителят на Външно министерство Теодорос Гоцис.Той уточни, че с тях се евакуират европейски граждани, включително дипломатически и административен персонал на посолства в Ливан и Израел.

Спешна операция е проведена вчера за подпомагане на плаването на около 80 граждани на Китай на борда на търговски кораб от Ливан до пристанището в Лимасол.

През изминалата нощ Кипър официално активира националния план за действие за приемане и репатриране на граждани на ЕС и трети страни (Estia). 

Досега е получено едно официално искане за помощ чрез плана, а на 9 държави са предоставени спомагателни съоръжения, обяви днес външният министър Константинос Комбос.

Около 1000 кипърски граждани живеят в Израел и Ливан, от които 105 са поискали да бъдат евакуирани. За извеждането им властите са в сътрудничество с гръцкото правителство, което вчера предостави на Кипър транспортен самолет, а също с частна авиокомпания, и е възможно да има полет в следващите часове, обяви министър Комбос.

Правителството поддържа връзка с всички съседни държави, с ЕС и САЩ за взаимно информиране за развитието на ситуацията в района, заяви президентът Никос Христодулидис

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени