Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС решава за заем за общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт"

Снимка: sofia.bg

На извънредно заседание днес Столичният общински съвет ще решава отпускането на заем за общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт". Общите дългове са за десетки милиони левове. Миналата седмица стана ясно, че автотранспортът е със запорирани сметки заради неизплатени пари за ремонт на общежитието в квартал „Дружба“. Кметът на София Васил Терзиев предлага да бъде отпуснат заем от 6 милиона лева за двете дружества, обясни зам. кметът по финанси Иван Василев.

"Изпратихме доклад до Столичния общински съвет, който предлага решение на проблема, а именно - отпускане на заем към двете дружества в размер на 5 милиона лева за "Столичен автотранспорт" и 1 милион лева за "Столичен електротранспорт", за да покрият най-спешните си нужди и градският транспорт в София да продължи да се движи нормално. Моето очакване към новите ръководства на дружествата е да кажат как си представят развитието на сектор "Транспорт", например, какво планират за следващата година, как тези натрупани задължения ще продължат да се погасяват по устойчив начин".

Общинските съветници от ГЕРБ - СДС заявиха обаче, че ще подкрепят доклада на кмета Терзиев само ако отпуснатият заем бъде три пъти по-голям от обявените 6 милиона лева.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени