Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел предупреди жителите на южните предградия на Бейрут да се евакуират

Опустошения в Дахие - контролирано от "Хизбула" южно предградие на Бейрут, 3 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко шестима души са загинали при израелски въздушен в центъра на Бейрут. Израел предупреди и жителите на гъсто населените южни предградия на ливанската столица да се евакуират. 

Израел нанесе поредица от въздушни удари срещу Бейрут тази нощ като за първи път беше атакувана цел в центъра на ливанската столица. Мишена на израелския удар е била жилищна сграда, където се помещава медицински център, свързан с групировката "Хизбула", и която се намира на метри от сградата на ливанския парламент. Израел нанесе удари и срещу южните предградия на Бейрут като армията призова жителите им да се евакуират час по-скоро. 

За последното денонощие 46 души са загинали, а 85 са били ранени при израелските атаки, обяви ливанското здравно министерство.

Израелски изтребители са бомбардирали села в Южен Ливан, близо до границата, като при един от ударите са убити 15 членове на Хизбула. Съобщава се за израелски нападения и срещу селища в долината Бекаа. Офанзивата на Израел по въздух и суша продължава и жителите на южните райони на Ливан да не се връщат по домовете си, предупреди израелската армия.

Над 240 ракети са изстреляни от ливанска територия към Северен Израел за изминалото денонощие, обявиха израелските сили за отбрана. Най-малко в четири района е била обявена въздушна тревога.

На този фон американският президент Джо Байдън заяви, че не би подкрепил израелски удар по ирански ядрени съоръжения в отговор на ракетната атака на Ислямската република срещу еврейската държава.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта, че Иран ще плати за извършеното нападение.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени