Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън.

Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия.

Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни бомбардировки. Загинали са най-малко девет души при израелското нападение в центъра на ливанската столица, съобщи министерството на здравеопазването. Мишената - в близост до правителствени сгради и парламента - е бил медицински център на "Хизбула".

За целта на ударите този следобед има разнопосочни информации. 

Според израелските сили за отбрана поразена е централата на разузнаването на "Хизбула". Медии съобщават, че е пострадал пресцентърът на групировката, който е евакуиран. По-рано израелската армия призова жителите на 25 селища в Южен Ливан да напуснат района. Там продължават бомбардировките, при един от ударите са убити 15 членове на проиранската групировка.

Само за три дни в Ливан са загинали повече от 40 парамедици и пожарникари, съобщи министърът на здравеопазването. А ливанският премиер Наджиб Микати обърна внимание, че около 1,2 милиона мирни жители са разселени из цялата страна заради израелските атаки и призова за незабавно прекратяване на огъня.

Редица държави евакуират гражданите си от Ливан. Кипър съобщи, че засега няма искане към властите за организиране на евакуация на чуждестранни граждани, но от правителството обявиха, че има готовност и при необходимост може да се приемат около 7000 души на ден.

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху заплаши, че Иран ще плати за ракетната атака от вторник, американският президент Джо Байдън заяви, че не би подкрепил отговор с удар по ирански ядрени съоръжения:

"Ние не разрешаваме на Израел дали да удря или не, ние само съветваме Израел. Днес нищо няма да се случи. Ще обсъдим с израелците какво възнамеряват да правят. Но всички ние от Г-7 сме съгласни, че те имат право да реагират, но отговорът трябва да бъде пропорционален", заяви Байдън.
   
Арабските държави от Персийския залив са уверили Иран в своя неутралитет в конфликта с Израел. На форум в Катар те са изразили опасения, че разрастването на конфликта може да застраши петролните съоръжения в Персийския залив.

Тази сутрин цените на петрола скочиха и основните фондови пазари се понижиха, тъй като инвеститорите се опасяват от растящото напрежение в Близкия изток. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени