Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

Снимка: БТА

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов.

Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три денонощия.

Решението за сваляне на имунитета е било взето без дебат от ЦИК.

От Народното събрание, което също трябва да се съгласи да бъде снет имунитетът срещу съдебно преследване на Джейхан Ибрямов, досега се съобщава само, че изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил уведомление до председателката Рая Назарян, че задържането е станало при заварено тежко престъпление.

Назарян е свикала извънредно заседание на Председателския съвет и е запознала членовете му с постъпилото уведомление за задържането на Ибрямов за срок от 24 часа. Това е станало в 19:10 ч вчера по Закона за МВР.

Всички народни представители са били информирани на електронните пощи, че могат да се запознаят в пълнота с текста на постъпилото уведомление в деловодството на парламента.

Към 20:00 часа все още няма официална информация от Народното събрание дали председателката Рая Назарян се е съгласила да бъде свален имунитетът Ибрямов.

По силата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията Назарян има право да вземе решението, когато парламентът не заседава.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени