Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел продължава атаките срещу цели на "Хизбула" в Ливан

Опустошения в Дахие - контролирано от "Хизбула" южно предградие на Бейрут, 3 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават израелските атаки срещу цели на "Хизбула" в околностите на  ливанската столица Бейрут. Израел атакува тази сутрин и пътя към граничен пункт със Сирия. 

Взривове отекнаха тази нощ край международното летище в Бейрут, което се намира в близост до квартал "Дахия", известен като бастион на шиитската организация. Ливанските власти потвърдиха, за нанесен израелски удар в района. 

Пътят, по който стотици хиляди хора напускат Ливан и преминават в Сирия през граничния пункт "Маснаа", е бил прекъснат след израелски въздушен удар, съобщи ливанският министър на транспорта Али Хамие. Образувала се е яма, широка четири метра. По-рано израелските военни обвиниха "Хизбула", че внася военно оборудване в Ливан през пункта "Маснаа". 

Повече от 300 000 души, предимно сирийци, са преминали границата към Сирия от началото на израелските бомбардировки в Ливан. 

Съветът за сигурност на ООН изрази пълната си подкрепа за генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, след като израелският външен министър Израел Кац го обяви за "персона нон грата в Израел".

Междувременно израелските въоръжени сили наредиха хората от 20 градове и села да се евакуират. 37 души са били убити и над 150 ранени в Ливан през последното денонощие, по данни на здравните власти там.

Израелските военни съобщиха още, че са ликвидирали ръководителя на мрежата на "Хамас" в град Тулкарем на Западния бряг. Според палестинското министерство на здравеопазването при операцията са били убити най-малко 18 палестници.

Израелският представител в ООН Дани Данон заяви, че вариантите за контра удар в отговор на иранския ракетен обстрел са много. Той посочи, че Иран е уязвим и това е добре известно на ръководителите му.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени