Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна заседанието на КСНС

Снимка: Ани Петрова

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Участниците в срещата обсъждат рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток и мерките, които трябва да вземат институциите у нас. 

В заседанието участват председателите на ДАНС - Пламен Тончев и на държавна агенция "Разузнаване" - Антоан Гечев, както и директорът на служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Велин Венев. 

На "Дондуков" 2 са премиерът Димитър Главчев, заместникът му Людмила Петкова, министрите на вътрешните работи Атанас Илков и на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, ръководителят на оперативния щаб, който следи обстановката в Близкия изток, заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова. 

В срещата при държавния глава участват председателят на Парламента и представители на шестте формации в 50-ото Народно събрание. 

Очаква се след края на заседанието президентът Румен Радев да направи изявление.

Президентът посочи потенциалните рискове - увеличаване на миграционния натиск към България и предотвратяване на евентуални терористични заплахи. За по малко от 48 часа властта се събира за втори път, за да обсъжда темата. В сряда премиерът свика Съвета по сигурността и след заседанието увери, че няма непосредствена заплаха за националната сигурност на страната и не се налага повишаване на нивото на сигурност у нас. Взети са превантивни мерки. Засилена е охраната на посолството на Израел в София, както и полицейското присъствие на стратегически места.

Министерството на отбраната следи случващото се в Близкия изток. 

Засилено е наблюдението и контролът на границата. Няма ръст на бежанския поток, твърдят властите. 

Търсят се варианти за безопасното извеждане на още 30 наши сънародници от Ливан. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени