Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на петрола на Иран посети главния експортен терминал за износ на петрол

Визитата идва на фона на опасения за израелски въздушен удар по ирански енергийни обекти

Мохсен Пакнеджад, ирански петролен министър
Снимка: Ройтерс

Иранският министър на петрола Мохсен Пакнеджад кацна в неделя на остров Харг, където се намира главният експортен терминал на страната, като проведе разговори с военноморски командир, съобщи новинарският уебсайт на министерството на петрола Shana, цитиран от Ройтерс. Визитата идва на фона на опасенията, че Израел може да атакува енергийни съоръжения на Техеран като ответен отговор на ракетното нападение на Иран срещу еврейската държава преди дни.

Израелски военен говорител посочи в събота, че Израел ще отмъсти в отговор на ракетната атака от Техеран от миналата седмица, "когато настъпи подходящия момент".

Американският новинарски уебсайт Axios цитира израелски официални лица, които предполагат, че петролните съоръжения на Иран могат да бъдат ударени, докато президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък, че не смята, че Израел все още е решил как да отговори на иранския ракетен удар.

Иран е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) с производство от около 3,2 млн. барела на ден, което е около 3% от световния добив. Износът на ирански петрол се покачи тази година до почти многогодишни върхове от 1,7 милиона барела на ден въпреки санкциите на САЩ, напомня Ройтерс.

По-голямата част от петролните и газови богатства се намират в южната част на страната, където се намира терминалът на иранския остров Харг и откъдето се доставят около 90% от износа на ирански петрол.

Министърът на петрола Мохсен Пакнеджад пристигна в неделя, "за да посети петролните съоръжения и да се срещне с оперативния персонал, разположен на остров Харг", съобщи Shana, добавяйки, че петролният терминал там има капацитет да съхранява 23 милиона барела суров петрол.

Държавните медии пък съобщиха, че Пакнеджад се е срещнал с Мохамад Хосейн Баргахи, командващ ВМС на Революционната гвардия, за да провери сигурността на иранските газови платформи "Южен Парс" и да оцени ефективните действия на 4-ти военноморски регион на гвардията.

"Военноморските сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция играят важна роля в сигурността на петролните и газовите съоръжения", отбеляза Пакнеджад, цитиран от агенцията.

Вчера Пакнеджад заяви, че "не е притеснен" в резултат на ескалиращия конфликт в региона.

Китай, който не признава санкциите на САЩ спрямо Иран, е най-големият петролен клиент на Техеран и според анализаторите е внасял 1,2 до 1,4 млн. барела на ден от Иран през първата половина на 2024 г., посочва Ройтерс.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна