Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Израел нанесе няколко десетки удара срещу Бейрут като местни жители подчертаха, че това е била най-тежката нощ от началото на израелската офанзива срещу "Хизбула". По данни на ливанските власти 23 души са загинали в страната, а близо 100 са ранени. Израелската армия издаде нови предупреждения за евакуация за жителите на 25 района в Южен Ливан. Армията съобщи също, че са ликвидирани общо 440 бойци на "Хизбула", сред които 30 командири.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който посети военните по границата с Ливан, разкритикува призива на президента на Франция Еманюел Макрон за спиране на доставките на оръжия за Израел в търсене на политическо решение на конфликта:

"Докато Израел се бори със силите на варварството, водени от Иран, всички цивилизовани страни трябва да застанат твърдо до нас. Президентът Макрон и някои други западни лидери обаче сега призовават за оръжейно ембарго на Израел. Срам за тях! Иран налага ли оръжейно ембарго на "Хизбула", хусите, "Хамас" и другите им поддръжници? Разбира се, че не".

"Хизбула" е изстреляла нови 30 ракети срещу северен Израел, обяви израелската армия. Беше съобщено и за ракети, изстреляни от северните части на ивицата Газа, които са паднали в ненаселени райони на Южен Израел.

Проиранската групировка "Ислямска съпротива" в Ирак също съобщи, че е изстреляла дронове срещу три цели в окупираните от Израел Голански възвишения.

При  израелски въздушен удар срещу джамия в централната част на Газа, са загинали 24 души. Според израелската армия това е прецизен удар по команден център на терористи от "Хамас". Израелските военни извършват операция и в бежански лагер Джабалия в северната част на Газа срещу въоръжени отряди на радикалното палестинско движение.

Израелската армия заяви, че е разположила допълнителни части в граничните райони с Ивицата Газа и в южните селища на страната в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас". Южното командване остава в повишена бдителност и бойна готовност през следващите дни, се казва в изявлението на армията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени