Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Снимка: Pixabay

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия.

Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни панели, за да предпази вътрешната си индустрия, след като пазарът беше залят от произведени в Китай соларни панели и така цените в световен мащаб паднаха до рекордно ниски нива. За някои страни в югоизточна Азия тези такси вече достигат 293%.

Експерти очакват през следващите години Индия да запълни 40% от новия капацитет на този пазар. По данни на агенция Блумбърг, вносът на слънчеви клетки от Индия се е равнявал на почти 2 милиарда долара миналата година, което е голямо увеличение в сравнение с едва 250 хил. долара за годината преди това. Производителите от Индия също така инвестират все повече в създаването на заводи на американска територия след влизането в сила на Американския закон за намаляване на инфлацията.

Администрацията за енергийна информация на САЩ очаква броят на слънчевите отоплителни съоръжения да се увеличи с 42% тази година.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени