Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон не подкрепя френската идея за оръжейно ембарго над Израел

Британският министър на отбраната Джон Хийли.
Снимка: БТА

Не можем да си позволим още една година като миналата в Близкия изток, каза британският министър на отбраната Джон Хийли в интервю за Скай нюз.

По повод на годишнината от събитията на 7 октомври Джон Хийли призова международната общност да "осигури незабавно прекратяване на огъня в Близкия изток, като удвои усилията си в тази посока".

"Прекратяване на огъня в Ливан, което позволява планът на ООН за разделителна зона между израелците и ливанската "Хизбула" да бъде приложен, и прекратяване на огъня в Газа, така че да можем да изведем всички заложници" - така министърът на отбраната определи приоритетите. За него е много важно да има дългосрочен мир за постигане на решение с две държави. "Палестинците да имат своя собствена държава, а Израел и израелците да живеят в мир и сигурност за бъдещето", изтъкна Хийли. Попитан за продажбите на оръжие на Израел и дали е съгласен с френския президент Еманюел Макрон, че трябва да има оръжейно ембарго, министърът отговори отрицателно, като посочи, че Великобритания работи по различна система.

"Ние като правителство не доставяме нищо директно на Израел, но там, където има лицензи за износ, които крият явен риск, че могат да нарушат международното право, ние спряхме тези лицензи, които биха могли да засегнат живота на хората в Газа", каза Джон Хийли.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна