Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътна полиция започва акция, проверява за колани и използване на телефони в колите

Главен инспектор Светослав Шишийски, началник сектор "Пътна полиция" към МВР - Ловеч.
Снимка: Пламен Христов

От днес до края на седмицата Пътната полиция предприема акция по контрол на правилата за използване на мобилни електронни устройства при движение от страна на водачите и използването на обезопасителни колани. 
По време на европейската акция пътните полицаи ще следят за спазването на правилата за използване на мобилни електронни устройства при управление на моторни превозни средства, поясни началникът на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР - Ловеч главен инспектор Светослав Шишийски:

"Вторият етап ще бъде използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, използването на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети, както и проверки за използване на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобили".

Ще се проверяват както леките автомобили, включително и такситата, така и товарните, и автобусите, в които използването на предпазни колани от пътниците също е задължително.

Шишийски припомни, че глобата за използване на мобилен телефон без устройства, освобождаващи ръцете, по време на движение е 50 лева.

Толкова е и санкцията за водачите и пътниците без обезопасителни колани.

Акцията се провежда в цяла Европа.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени