Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От началото на годината 54 души са пострадали при домашно насилие във Великотърновско

ОД МВР във Велико Търново.
Снимка: Здравка Маслянкова

500 процента увеличение на телесните повреди в условията на домашно насилие отчита за деветте месеца на тази година полицията във Велико Търново. Ръст има и при жените, извършители на домашно насилие. 

Пострадалите при домашно насилие във Великотърновско са 54 души, което е пет пъти повече от миналата година. Повече от два пъти са се увеличили регистрираните престъпления в условията на домашно насилие и през тази година са 70.

Увеличава се броят на жените, извършители на домашно насилие. През миналата година те са били 4, а през тази година вече са 16. Те са посягали и на мъже, и на жени, и на деца.

Пострадалите жени при домашно насилие сега са 211 или с 31-на повече от миналата година. При пострадалите деца се наблюдава спад от 37%.

С 12 на сто се увеличават заповедите за защита от домашно насилие. Няма смъртни случаи, няма отвлечени и противозаконно лишени от свобода жертви.

Данните бяха изнесени на среща между институциите в региона по инициатива на полицията и прокуратурата за обединяване на усилията за осигуряване на адекватна, навременна и всеобхватна защита на пострадалите от домашно насилие.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени