Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И израелското правителство, и "Хамас" обявиха решително, че ще продължат войната

Автор:
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа
Снимка: БТА

С възпоменателни церемонии, бдения и протести светът отбеляза днес една година от нападението на палестинската групировка "Хамас" в Израел, наречено "Потопът на Ал Акса", при което бяха убити близо 1200 души, а 250 бяха отвлечени.
При започналата офанзива на израелската армия в ивицата Газа бяха убити близо 42 000 души, сред тях много жени и деца.

Израел не е постигнал целта си да унищожи "Хамас" и вече се бие на втори фронт - срещу ливанската шиитска групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран, която обстрелва с ракети и дронове Северен Израел в солидарност с палестинците в Газа и като поддръжка на "Хамас"
Територия на войната стана и Ливан, където бяха взривени комуникационни устройства, използвани от членове на "Хизбула" -  атака, за която Израел не пое отговорност, но по-късно извърши бомбардировки в Бейрут и други ливански градове, при които бяха убити лидерът Хасан Насрала и множество командири на шиитската групировка. Израелската армия започна и сухопътна операция в Ливан, продължи и въздушните удари.

"Хизбула" също продължава ударите си, подпомагана от ислямската съпротива в Ирак, йеменските хути и Иран, който се зарече да отмъсти за убийствата на лидерите на "Хамас" Исмаил Хания и на "Хизбула" Хасан Насрала.

И днес израелското правителство и "Хамас" се заканиха да продължат войната помежду си, както пролича от думите на премиера Израел Бенямин Нетаняху и един от лидерите на групировката в изгнание Халед Мешаал, за когото нападението на 7 октомври е бил "борба за оцеляване":

"Променяме реалностите, свързани със сигурността в нашия регион, в името на нашите деца, на бъдещето ни. Ще направим така, че случилото се на седми октомври да не се случи отново никога. С божията помощ заедно ще се бием, ще победим и Израел ще векува", заяви Нетаняху. 

 "Потопът на Ал Акса" е отговор на окупацията на палестинските земи и плановете за обсада и агресия срещу палестинците", каза Мешаал.

Иранското външно министерство определи събитията на 7 октомври миналата година като "повратен момент в легитимната борба на палестинския народ срещу окупацията".

А в специално изявление на "Хизбула" посочват, че както те, така и всички ливанци плащат скъпо за откриването на "подкрепящ палестинците фронт", но изразяват увереност, че ще удържат на "агресията".

В изявлението на проиранската групировка Израел е наречен "туморно образование, което трябва да бъде елиминирано".

И "Хамас", и "Хизбула" са обстрелвали днес Израел с ракети и дронове - общо най-малко 135. За първи път беше поразен северният град Хайфа.
А Израел нанася масирани въздушни удари в Газа и в Ливан - за повече от 120 поразени мишени за по-малко от час там съобщи израелската армия.
Западните държави заявиха непоклатима подкрепа за Израел, но и призоваха за прекратяване на огъня.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън отбеляза, че невинните жертви са вече твърде много и се зарече да не спира да работи за прекратяване на огъня.

Папа Франциск разкритикува "срамната неспособност" на глобалните сили вече цяла година да накарат оръжията да млъкнат и да сложат край на кръвопролитията, сълзите и жаждата за мъст в Близкия изток. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна