Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди протестираха в Тирана с искане за служебно правителство

Снимка: pixabay

Няколко хиляди души протестираха в Тирана с искане да бъде назначено служебно правителство до парламентарните избори догодина. Албанската опозиция обвинява управляващите социалисти на премиера Еди Рама в корупция, манипулиране на досегашните гласувания и узурпиране на съдебна система. 

Демонстрантите се събраха пред сградата на Министерския съвет, а малко по-късно след сблъсък с полицията, започнаха да хвърлят коктейли Молотов.

По-късно се преместиха с горящите смеси пред централата на социалистите, където изгориха билборд на лидера им Еди Рама. Демонстрацията продължи пред Министерството на вътрешните работи и кметството на Тирана. Пред парламента полицията използва сълзотворен газ, за ​​да отблъсне протестиращите.

10 полицаи са ранени, има и протестиращи, които са откарани в болница след обгазяване.

Новият тласък на опозиционно недоволство дойде след ефективната присъда на виден функционер в демократическата партия, в съдебен процес, за който се счита, че е политически мотивиран.

Демократите настояват също за освобождаване на лидера Сали Бериша - бивш президент и бивш премиер. Той е под домашен арест като мярка в процес за корупция. Висш представител на партията прекрати снощи протеста, като обеща, че "гражданското неподчинение" ще продължи.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна