Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В новия епизод на 257:

Образованието – ключов фактор в личностното и кариерното развитие

На образованието и ученето през целия живот като ключов фактор в личностното и кариерното развитие е посветен новият епизод на 257. Ководещ на Катя Василева в отличената с две награди ПР Приз от БДВО – през 2021 и 2022, както и с приза на TimeHeroes 2023  аудио-поредица е Евгения Пеева - социален и бизнес предприемач със страст към образованието и оптималното човешко развитие.

Тя е завършила „Обществени науки“ в Харвард. Основател на “Заедно в час”, образователен експерт и неуморим реформатор. Заместник-министър на образованието и науката в служебното правителство на Стефан Янев от май до септември 2021 г. В последните няколко години се посвещава на дейности в областта на технологиите и изкуствения интелект.

В момента е в нова роля на главен изпълнителен директор на SoftUni BUDITEL – гимназия за дигитални професии и смела визия да бъде водещо “училище на бъдещето”.

"В Харвард покрай един от професорите по макроиномика разбрах, че само когато инвестираме в човешкото развитие и капитал, можем да очакваме икономическо и обществено развитие в дадена страна", казва Евгения Пеева.

Според нея "образованието е пътят. Обаче не онова образование, което ни учи не на шаблонно мислене, на заучени фрази, факти и данни, а онова образование, което първо ни учи как да задаваме въпроси, как да изследваме възможните отговори, как да виждаме нюансите в отговорите, нещо толкова ключово в ерата на безкрайната информация и AI, който добавя допълнително ниво на сложност. Как отсяваме вярно от невярно, халюцинира ли AI, истина ли е, кой му го е задал това...

И още:

👉 Каква е ключовата предпоставка за оптимално учене и развитие?

👉 Какво е щастието?

👉 Какви са ценните социално-емоционални умения?

👉 Какво е важно, за да си успешен предприемач?

👉 Какви са топ мениджърите на настоящето и бъдещето?

👉 Какъв е простичкият начин да се променят резултатите от PISA?

🎧 Отговорите са в новия епизод на 257.

Вашите вдъхновяващи истории от първо лице за силата и позитивизма или пък за провалите, които успявате да превърнете в движеща сила, споделяйте на 257@bnr.bg. Разкажете ги и бъдете следващия ководещ в 257 или дайте предложение за човека и мотиватора, когото бихте искали да чуете. 

Всички епизоди на  можете да откриете тук:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна