Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Трифонов: Искам да представям България на олимпийските игри

Снимка: БФ Гимнастика


„Имаше състезатели от 30 или 31 държави на това състезание. Не беше много лесно, но аз знаех, че ако си изиграя съчетанията чисто, ще успея да вляза във финалите, а там ще ми трябва и малко късмет. Като цяло съм доволен от себе си, защото в началото на годината си пожелах да спечеля индивидуален медал от голямо състезание. Предишният медал, който успях да спечеля от голям форум, е от европейското за младежи. Този сега e от надпреварата при мъжете, така че съм много щастлив“, това сподели специално за БНР Даниел Трифонов, който спечели сребърен медал във финала на прескок на световната чалъндж купа по спортна гимнастика в Унгария.

„Аз и моят треньор планирахме в квалификацията да изпълня по-сложно съчетание, но понеже другите участници, които бяха претенденти за медалите на висилка не се представиха добре, решихме да гоня по-чисто изпълнение с по-лесна комбинация. И се получи. Влязох във финала с втори резултат. Там обаче закъсах на упражнение, което цяла година само по състезания ме предава. В тренировките никога не ме е предавало. Мисля, обаче в този финал ми избяга и концентрацията. Разсеях се и не прецених, че висилката е последен уред и там между нашите изигравания няма изпълнения на момичетата, тъй като ние се редуваме. Преди да се усетя видях зелената светлина, а каишките ми бяха на земята и тепърва трябваше да си ги сложа. Побързах и се разконцентрирах. Паднах на второто упражнение. Не успях да премина на въртеж, но още и първото упражнение имах затруднения. Благодаря много за подкрепата, която получих, въпреки че не успях да спечели медал и на висилка“, разясни състезателят на „Левски-Спартак“ и допълни:

„Когато играх при младежите, изпълнявах 8 упражнения. Сега при мъжете те са 10. На думи не звучи много сложно, но когато трябва да ги изпълниш става трудно. Много се изморяваме, както физически, така и психически. Стига всичко да върви по план, догодина с моя треньор ще повишим трудността на всички уреди. Стига да премина през квалификациите смятам да участвам във всяко състезание. Конкуренцията в мъжкия тим ще бъде голяма. Никой няма да се откаже да се бори да представя България. Вярвам, че всеки един от нас ще представя страната ни достойно на всяко състезание. Вярвам, че България отново ще има представител на олимпийските игри след четири години в Лос Анджелис, независимо дали ще бъде в индивидуалното или в отборното. Това е и моя мечта. Би било страхотно да отида на Олимпиада след четири години, но за това трябва много да тренирам и да следвам плана, който ще начертаем за да постигна тази цел“, завърши Трифонов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна