Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания наложи санкции на Русия заради използването на химически оръжия

Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство санкционира руски войски и техния командващ за използването на "варварски“ химически оръжия на бойното поле в Украйна, съобщи "Скай нюз".

Британското министерството на външните работи е заявило, че силите на Москва "открито са признали, че са използвали опасни химически оръжия на бойното поле". 

Широко разпространено е използването на вещества за борба с безредици и има множество сведения за използването на токсичния задушаващ газ хлорпикрин, който е използван за първи път по време на Първата световна война. 

"Сред санкционираните днес са войските за радиологична, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили и техния лидер Игор Кирилов, отговорен за разполагането на тези варварски оръжия", се казва в съобщението на Форин офис.

Министърът на външните работи Дейвид Лами изтъкна, че "Кирилов освен това е бил важен фактор за дезинформацията от Кремъл, разпространявайки лъжи, за да прикрие срамното и опасно поведение на Русия". 

Санкционирани са и две лаборатории на руското министерство на отбраната за "разработването и внедряването на тези нехуманни оръжия за използване на фронтовата линия". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени