Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария ще продължи да блокира заем на Г-7 от 50 млрд. долара за Украйна до изборите в САЩ

Снимка: БНР архив

Унгария ще продължи да блокира заем на Г-7 от 50 милиарда долара за Украйна до изборите в Съединените щати, съобщи унгарският финансов министър Михай Варга. 

През юни групата на седемте най-развити държави взе решение да финансира Украйна чрез заем, обезпечен главно със замразените активи на руската Централна банка в Европа.

 Съединените щати искат да предоставят 20 милиарда от планираните 50 милиарда долара, но настояват за по-голяма сигурност, че руските активи ще останат блокирани.

 По настоящем 27-те страни от Евросъюза подновяват санкционния режим срещу Руската федерация на всеки шест месеца. Във Вашингтон искат тази времева рамка да бъде удължена на поне три години.

 Унгария обаче е против удължаването на срока преди да стане ясно в каква посока ще поеме бъдещата американска администрация по този въпрос след изборите на 5 ноември, заяви финансовият министър Варга.

 По-рано днес премиерът Виктор Орбан повтори тезата си, че Украйна не може да победи Русия и че са необходими директни и индиректни преговори за примирие между двете страни.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени