Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров предлага промяна във финансирането на културните институти

Найден Тодоров
Снимка: БТА

Служебният министър на културата Найден Тодоров предлага промяна във финансирането на културните институти след скандала с източването на държавни средства в Разградския и Смолянския театър.

"Делегираният бюджет няма да бъде променен като делегиран. Но да се промени периодът на преизчисление на една година така, че директорите и министерството да знаят в рамките на една година какъв е пълният бюджет, с който разполага институтът, той да се раздели на месечни лимити и в рамките на месечния лимит директорът да оперира и да не може да го надскача. По този начин този тип измами ще бъдат спрени из основи"".

Това каза служебният министър на културата Найден Тодоров и сподели убеждението си, че злоупотребата с финансов ресурс от страна на директорите на театрите в Разград и Смолян не е била за лично облагодетелстване, а в името на културния институт, което не оправдава случилото се.

Найден Тодоров съобщи още, че Операта в Русе ще получи през следващите три години 6 милиона лева за ремонт на сградата, която пострада при пожар и тези средства вече са заложени в държавния бюджет. 

В Русе той бе гост на първия театрален фестивал "Есенни театрални срещи", който започна тази вечер и ще продължи до неделя.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени