Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица членове на ЕЦБ не изключват ново понижение на лихвите следващата седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица представители на Европейската централна банка не изключват вероятността за ново понижение на лихвите на заседанието на ЕЦБ на 17-и октомври.

Управителят на Френската централна банка и виден член на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало заяви пред радио Franceinfo, че ЕЦБ е "много вероятно" да намали лихвените си проценти на заседанието следващата седмица.

"Съкращение е много вероятно и то няма да е последното, ритъмът зависи от това как се развива борбата с инфлацията", посочи той.

Според него ЕЦБ вероятно ще намали лихвените проценти този месец поради слабия икономически растеж.

Вече два пъти тази година ЕЦБ намали лихвените проценти и пазарите очакват още облекчаване на паричната и лихвена политиката през октомври и през декември, тъй като инфлацията намалява по-бързо, отколкото прогнозираха централните банкери.

Управителят на Гръцката централна банка и член на ЕЦБ Янис Стурнарас пък заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че подкрепя още две намаления на лихвените проценти до края на годината и очаква допълнително облекчаване през 2025 г., тъй като инфлацията продължава да се понижава.

"Дори ако имаме едно намаление от 25 базисни пункта сега (на 17-и октомври) и още едно през декември, ще се върнем към ниво на депозитната лихва от 3%, което обаче е все още в т.нар. "рестриктивна" територия".

Стурнарас каза, че инфлацията може да е на път да достигне целта на ЕЦБ от 2% през първата половина на 2025 г., което насърчава политиците да намалят "силно рестриктивните" лихвени проценти по-бързо от очакваното преди. Той добави, че инфлацията пада по-бързо в сравнение с прогнозата на ЕЦБ през септември.

„Ако инфлацията продължи да върви надолу към целта от 2 процента, защо да не намалим лихвите на всяко следващо заседание?“, отбеляза Стурнарас пред финансовото издание.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Кристин Лагард даде най-силния намек досега, че предстои намаляване на лихвените проценти през октомври.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Петер Кажимир от Словашката централна банка също заяви днес, че не може да изключи намаляване на лихвения процент на следващото заседание, насрочено за 17 октомври.

Кажимир обаче подчерта, че не е "толкова убеден, колкото са съобщенията в медиите", че лихвите трябва да бъдат намалени на следващото заседание въз основа на едно добро отчитане на инфлацията.

Централният банкер каза още, че ЕЦБ няма да получи ключови икономически данни до декември, като повтори изразеното по-рано убеждение, че банката ще изчака до края на годината за следващото намаление на лихвените проценти.

Редица централни банкери вече се аргументираха или намекнаха за намаляване на лихвените проценти на 17-и октомври и само няколко от 26-членния Управителен съвет отхвърлят подобно решение, което показва, че намалението ще бъде сравнително безспорно и истинската дискусия сега е какво да се прави на заседанието на ЕЦБ през декември.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени