Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ ще оцени на срещата си следващата седмица как слабата икономика се отразява на цените

Франк Елдерсон, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на еврозоната е по-слаба от очакваното и Европейската централна банка трябва да направи оценка на ефекта върху потребителските цени на заседанието си следващата седмица, заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ - Франк Елдерсон пред словенския вестник Delo, предаде Блумбърг.

"Редица скорошни индикатори предполагат, че рисковете за намаляване на икономическия растеж вече се материализират. Така че ще трябва внимателно да преценим дали това има някакви последици за нашите перспективи за инфлация", отбеляза той в интервю, публикувано във вторник.

Елдерсон, който рядко коментира публично паричната политика, каза, че членовете на ЕЦБ ще пристигнат на срещата на 16-17 октомври с желание да изслушат и приемат различни идеи и мнения и че очаква с нетърпение "много истинска и открита дискусия".

На срещата на ЕЦБ през следващата седмица, която ще се проведе в Словения, се очаква централната банка да намали разходите по заемите (водещите си лихви) за трети път тази година. В последно време централните банкери станаха по-притеснени от по-слабите от очакваното икономически данни в еврозоната и по-специално от риска за внезапно влошаване на пазара на труда.

В същото време растежът на цените се забавя по-бързо от очакваното. През септември инфлацията спадна под целевото ниво от 2% за пръв път от 2021 г. насам.

През миналата седмица управителят на ЕЦБ Кристин Лагард намекна за поредно намаляване на лихвите на фона на нарастващата увереност в постигането на инфлационната цел навреме. В понеделник френският централен банкер Франсоа Вилероа дьо Гало каза, че членовете на ЕЦБ е "много вероятно" да вземат решение за такъв ход следващата седмица.

"Преди срещата ще вземем под внимание всички данни и анализи и, както сме казвали много пъти преди, ще възприемем подхода за взимане на решение от среща на среща", отбеляза Елдерсон, но подчерта, че посоката на лихвите в предстоящия период "е много ясна".

"Ако нашите прогнози, че инфлацията ще се доближи към нашата цел от 2% през втората половина на 2025 г., продължат да се потвърждават, ние ще продължим постепенно да облекчаваме нашата рестриктивна политическа позиция. В същото време трябва да поддържаме гъвкавост по отношение на скоростта на корекциите на лихвите", каза той.

Докато инфлацията в услугите "остава доста висока" – на ниво от 4% през септември, прогнозите на ЕЦБ предвиждат "забавяне през новата година", отбеляза Елдерсон пред словенското издание в днешното си интервю, публикувано на уебсайта на ЕЦБ.

Геополитическото напрежение – като ескалацията в Близкия изток – "може да повиши цените на енергията, разходите за доставки и други транспортни разходи в краткосрочен план, което също може да доведе до смущения в световната търговия и това би тласнало цените нагоре", каза още той. Според него, инфлацията също така може да се увеличи, "ако заплатите се повишат повече от очакваното или ако маржовете на печалба се увеличат".

От друга страна, той вижда и негативни рискове за инфлацията, "като по-ниско от очакваното търсене или неочаквано влошаване на икономическата среда в Съединените щати и в световен мащаб".

В еврозоната икономическият растеж е "донякъде под нашите прогнози", каза той и добави:

"Ние разглеждаме широк набор от данни, но видяхме, че домакинствата консумират по-малко от очакваното и фирмите са по-малко склонни да инвестират, отколкото прогнозирахме".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна