Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хизбула" съобщава за сблъсъци с израелската армия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бойци на "Хизбула" и израелски сили си размениха огън по ливанско-израелската граница днес, преди очакваните по-късно през деня разговори между израелския премиер Бенямин Нетаняху и президента на САЩ Джо Байдън. Шестима души бяха ранени при терористично нападение с нож в израелския град Хадера.
 
"Хизбула" съобщи, че нейни бойци са влезли в сблъсъци с израелски войски в Южен Ливан, като са използвали ракетни оръжия, за да отблъснат опитите на Израел да пробие границата.

Израел обяви, че противовъздушната му отбрана е прихванала два снаряда, изстреляни към Кесария от "Хизбула" и съобщи за унищожаването на повече от "100 терористични цели на "Хизбула“ през последните 24 часа.

По-късно американският президент Джо Байдън ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху за първи път от седем седмици насам, като на дневен ред ще бъдат поставени израелската офанзива в Ливан, както и отговорът към Иран заради ракетното нападение от миналата седмица, съобщават американските медии.

Израелската полиция съобщи, че най-малко шестима души са били ранени, някои от тях - сериозно, при нападение с нож на четири места в град Хадера, като определи нападението като "терористична атака“.

Нападението се случва повече от седмица, след като седем души бяха убити при стрелба и нанасяне на удари с нож, отговорност за които пое "Хамас", в Тел Авив.

Израелската армия обстрелва интензивно северната част на Ивицата Газа и затваря пътища, които пречат на доставките на помощи, съобщиха от Агенцията за гражданска защита на Ивицата Газа. Израелската армия съобщи, че са "ликвидирани“ 20 палестински бойци в района на Джабалия и са разрушили склад за оръжие ден по-рано.

"Хамас" обяви, че е започнала срещи с конкурентната палестинска фракция "Фатах" в Кайро, за да обсъдят продължаващата вече година война в Ивицата Газа и усилията за национално единство.

"В египетската столица Кайро току-що започна среща между делегациите на движението "Хамас“... и движението "Фатах“, се казва в изявление на "Хамас“, в което се добавя, че те обсъждат "агресията в Ивицата Газа, развитието на политическата обстановка и на терен, както и обединяването на националните усилия и редици“.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени