Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан: България и Румъния в Шенгенската зона и по суша до края на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и Румъния да бъдат приети до края на годината и със сухопътните си граници в Шенгенската зона ще настоява Унгария, която в момента председателства Съвета на ЕС. 

Това обяви премиерът на Унгария Виктор Орбан в реч пред Европейския парламент. Орбан представи приоритетите на шестмесечното унгарското председателство на Съвета на ЕС. 

Сигна се и до пререкание между унгарския премиер и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по темата "Украйна".

Първа срещу Орбан се изправи председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която го обвини, че бърка жертвата с агресора по отношение на Украйна и го попита дали би обвинил унгарците за съветската инвазия през 1956 година в страната му. 

По-късно нападки срещу него отправиха евродепутати от почти всички политически групи. 

Председателката на "Обнови Европа" Валери Айе директно призова за отнемането на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС:

"Накъде гледате, г-н премиер - към Брюксел или към Москва? Към Брюксел или към Пекин? Колко още ще търпим шантажите на Виктор Орбан? Време е да се замрази правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС!".

"Всички знаем, че краят е близо и се задава въстание. Не се страхуваме и ще постигнем целите си", заяви унгарският евродепутат от ЕНП Питер Магяр, чиято партия се класира втора на европейските избори. 

"Програмата ви не интересува Европейския парламент, това са клишета и лъжи. През последните години все повече се отдалечавате от истината и не се интересувате от хората. Вие се стремите да продадете Унгария на руски олигарси. Кажете, с какво ви изнудват руснаците?", попита унгарската евродепутатка Клара Добрев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"Това е исторически ден. Отхвърляме всички лъжи за Унгария, трябва да мислим за благоденствие и мир. Гордеем се с вашата обективна оценка", каза сънародничката на премиера Орбан Кинга Гал от "Патриоти за Европа". 

Самият Орбан отхвърли всички обвинения, които окачестви като "левичарска пропаганда" и подчерта, че не било добре, по думите му, "унгарски депутати да атакуват Унгария в този парламент".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени