Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на електронното управление

Валентин Мундров: Служебният кабинет работи за връщане на доверието към машините за гласуване

Министърът на електронтото управление Валентин Мундров (вляво), се ръкува с президента Румен Радев преди срещата за подготовката на предстоящите избори в президентството - 9 октомври 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет работи за връщане на доверието към машините за гласуване. Това заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на срещата при президента Румен Радев с институциите, ангажирани с подготовката на изборите на 27 октомври.
Изявлението му беше в отговор на въпрос на вицепрезидента Илияна Йотова, която изрази съмнение, че в обществото битува недоверие към машинния вот:

"Нашата цер е всъщност връщането на доверието, защото знаете, че на предишните местни избори - преди една година, на първи тур имаше, да се изразя меко, компрометиране и съответно не се състояха с машини".

И смятам, че всеки един гражданин може, наблюдавайки по какъв начин се извършва удостоверяването (на машините за гласуване -  бел. ред.), може да бъде убеден, че машинното гласуване е, нека да кажа, по-правилното гласуване".

Удостоверяването на машините е насрочено за 11 октомври, петък, и ще е публично, увери министър Мундров.
Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова направи уточнение относно ролките с хартия за машините, които ще бъдат използвани:

"Искам много ясно да подчертая, за да не се спекулира с ролките специализирана хартия -  в предстоящите избори частични и нови избори на 20 октомври и избори за народни представители на 27 октомври няма да се използва хартия, която е била произведена и използвана в преходни избори.

Те ще бъдат със съвсем други допълнителни защити, които до момента не са били утвърждавани и не са били прилагани".

Камелия Нейкова направи уточнението, след като министър Росен Карадимов обяви, че служебната власт няма пълна информация дали ролките с хартия за предишни избори са били унищожени от Общините.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени