Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще излъчи ли ВСС най-сетне номинация за главен прокурор?

Снимка: БГНЕС

На днешното заседание на Висшия съдебен съвет ще стане ясно дали има номинация за поста на главен прокурор.

Поне трима членове на прокурорската колегия и министърът на правосъдието могат да внасят номинации. Мария Павлова вече каза, че няма да се възползва от това свое правомощие, както не са го направили и нейните предшественици. Отхвърли възможността да бъде кандидат, каквито слухове витаеха преди рестартиране на процедурата. 

Слухове има и че избраният преди година и 4 месеца в светкавична процедура за временно изпълняващ функциите главен прокурор, именно от този състав на колегията, Борислав Сарафов ще се включи в състезанието за титулярен обвинител номер 1. До този момент той нито е потвърдил, нито е отхвърлил дали мисли в тази посока.

Не е ясно дали няма да има изненадващ кандидат, нито дали може днес да се окаже, че изобщо няма номинации. В последната хипотеза процедурата ще бъде прекратена и ако има мнозинство за това - след време отново рестартирана. При вариант издигането на кандидат или кандидати, приетата хронограма предвижда гласуването за нов главен прокурор да е на 16 януари, а за да има избор е необходимо мнозинство от поне 13 съдебни кадровици.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна