Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предупредиха Израел да пази живота на мирните жители в Ливан

Снимка: Bilal Hussein, AP / Снимка: БТА

Съединените щати предупредиха Израел да пази живота на мирните жители в Ливан, където провежда военни операции срещу групировката "Хизбула". 

Сирия съобщи за израелски въздушни удари по обекти на нейна територия.  
Според израелската армия при атаките в Ливан и Сирия са убити командири от "Хизбула".

Ливан съобщи, че петима здравни работници са станали жертва на израелски атаки в южната част на страната. Над 115 са убити, откакто Израел засили въздушните нападения миналия месец.

Тел Авив съобщи, че при удар с изтребители срещу оръжеен склад през нощта в района на Бейрут са убити двама командири на "Хизбула". Групировката също продължава ракетните атаки срещу Израел, загинали са двама души в Кирият Шмона. 

В първия разговор между американския президент и израелския премиер от седем седмици Джо Байдън е призовал Бенямин Нетаняху израелските сили да бъдат особено внимателни в "гъсто населените райони на Бейрут". От Белия дом подчертаха, че резултатът от израелските действия в Ливан не бива да е като в Газа.

Израел съобщи още, че в Сирия е ликвидиран член на "Хизбула", предавал разузнавателни данни в помощ на операции на групировката на Голанските възвишения.

По информация на сирийската държавна телевизия е имало израелски удари по промишлен обект в град Хомс, засегнат е автомобилен завод, избухнал е пожар.  
Взривове е имало и в град Дараа. 

Ройтерс отбелязва, че израелските удари по свързани с Иран цели на сирийска територия са се засилили след нападението на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна