Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха първия мобилен социален център в Сливен

Мобилен социален център отвори врати в Сливен. Цветното камионче е с класна стая и бяла дъска и ще събира до 6-8 деца. Предвидено е центърът да работи с деца от квартал „Надежда“. Организатор е фондация „За Надежда“. На откриването присъстваха представители на френското посолство в България, американската организация O.U.R.Rescue, Български фонд за жените и други. 

Важен акцент в мобилния социален център е, че той може да бъде на много места, където обикновено институциите ги няма, каза Росица Кратункова от фондация „За Надежда“.

"В този център ще изпълняваме различни дейности, които са насочени към социални умения, емоционални умения, психосоциална подкрепа за някои, които са били жертва на насилие, за превенция на такова насилие".

Организаторите се надяват, че към разговорите в камиончето ще могат да привлекат и родителите на децата в нужда.

"Което да е като безопасно пространство да го наречем, където да имат тази връзка и социализация на различни групи."

Превозното средство е закупено от Франция и сега предстои да бъде направено разпознаваемо с изрисуваните по него два персонажа на приказни герои, каза Алекси Иванов, графити артист.

"Единият персонаж е Пипи Дългото чорапче и съм го хванал от главата „Пипи тръгва на училище“.

 Откриването на мобилния социален център стана повод за празник на децата от квартала, който се състоя на гаровия парк и бе отбелязан с игри, спорт, музика и работилници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна